Stappenplan
Het proces van dit project loopt van de aanmelding voor een energieadvies tot het ontvangen van de subsidies.
Als u al weet welke maatregelen u gaat nemen en geen energieadvies aanvraagt, dan kunt u meteen na aanmelding (stap 1) gaan naar stap 6 (offertes aanvragen).
U kunt de projectbijdrage aanvragen als u een bewijs van betaling(en) (factuur/facturen o.i.d.) heeft.
De stappen
U meldt zich aan bij het project “Aardgasvrije wierdedorpen’. Daarbij geeft u aan of u een energieadvies wil ontvangen of niet.
- Kiest u voor een energieadvies, dan gaat u naar stap 2.
- Kiest u ervoor geen energieadvies te ontvangen, dan gaat u verder met stap 6.
In dit inventarisatieformulier vragen we onder andere informatie over uw woning (bouwjaar en soort dak, muren en glas), uw gasverbruik en de installaties in uw woning (zoals de cv-ketel, radiatoren en het ventilatiesysteem). Dit doen we zodat de energieadviseur energieadviesrapport alvast kan voorbereiden. Als u het formulier hebt opgestuurd plant de energieadviseur met u een moment voor de energieadvies voor uw woning in.
Het energieadviesbureau geeft inzicht in hoeveel gas u kunt besparen en welk type (hybride) warmtepomp voor uw woning het best is en welke isolatiemaatregelen u eventueel kunt nemen. Dit energieadvies is gratis en vindt plaats in uw woning.
Op basis van de inventarisatie ontvangt u een voorlopig energieadvies. Hierin vindt u wat er technisch mogelijk is in uw woning. Ook is er een overzicht met alle kosten en opbrengsten in opgenomen. Uitgangspunt van de berekeningen zijn reële inschattingen. Dit energieadvies is gratis en u zit nergens aan vast. Wel weet u waar u aan toe bent als u gas wilt gaan besparen en met dit energieadviesrapport kunt u naar installateurs toe om een offerte aan te vragen.
U kiest een installateur bij wie u de offertes wil aanvragen. Als u een offerte heeft ontvangen, kunt u deze eventueel doorsturen naar het energieadviesbureau. Zij kunnen meehelpen met het beoordelen van de offerte op prijs en inhoud als u dat fijn vindt.
U vraagt offertes aan bij uw installateur naar keuze.
Op basis van de offerte(s) die u heeft ontvangen maakt u de keuze om door te gaan met de gasbesparing in uw woning. U kunt de werkzaamheden zelf betalen of gebruikmaken van een energiebespaarlening. Dit is een lening vanuit het Rijk, met een lage rente. U kunt deze lening aanvragen bij het Nationaal Warmtefonds.
Als u de opdracht geeft aan het installatiebedrijf, geeft u dit ook door aan de werkgroep. Zij kan hierdoor de voortgang bijhouden.
U moet rekening houden met wachttijden. Enerzijds door materiaalgebrek bij leveranciers van zonnepanelen en hybride warmtepompen en anderzijds door te weinig capaciteit (handen) bij de installateurs.
U geeft aan de werkgroep door dat u bent gestart met de uitvoering van de maatregelen.
- Mocht u in aanmerking komen voor een SNN-subsidie dan kunt u die al aanvragen vóórdat de maatregelen zijn uitgevoerd. U doet dit op basis van een getekende offerte met daarop de datum van uitvoering
- U vraagt bij Stichting Aardgasvrije Wierdedorpen de projectsubsidie aan. Door beide partijen ondertekende offertes zijn hierbij voldoende, maar u krijgt pas uitbetaald als u de facturen heeft en kunt overleggen.
- Nadat de maatregelen zijn uitgevoerd kunt u ook de ISDE-subsidie aanvragen voor de (hybride) warmtepomp en/of andere maatregelen die binnen de ISDE vallen
- Zonnepanelen en BTW: hebt u in 2022 zonnepanelen voor of bij uw woning gekocht? En hebt u daar ook al (gedeeltelijk) voor betaald, maar worden ze pas geleverd in 2023? In dat geval geldt: de factuurdatum bepaalt het btw-tarief. Ook als het gaat om een factuur voor een aanbetaling. Dus is de factuurdatum in 2022, dan is het btw-tarief 21%. En is de factuurdatum in 2023, dan is het btw-tarief 0%. Lees op de website van de belastingdienst de voorwaarden en uitzonderingen.