Ook grote opkomst bij eerste bewonersavond Godlinze
Dorpshuis Vinkenhorst in Godlinze zat op dinsdag 5 juli vol met ruim 100 nieuwsgierige bewoners, die meer wilden weten over het project Aardgasvrije Wierdedorpen. Het project is één van de 56 proeftuinen in Nederland waarbij wordt gekeken naar hoe we wijken, dorpen en steden kunnen verduurzamen en uiteindelijk aardgasvrij kunnen maken.
Jan van der Eide, bestuurslid van Stichting Aardgasvrije Wierdedorpen en inwoner van Godlinze, opende de avond. Deze stichting bestaat uit bewoners uit de drie dorpen Godlinze, Holwierde en Krewerd, waar het project plaatsvindt. Vanuit deze stichting overzien zij samen het project.
Wethouder Meindert Joostens (gemeente Eemsdelta) moedigde de bewoners aan om mee te doen en mee te denken in dit project. Het verduurzamen en gasloos maken van de woningen is namelijk actueler dan ooit. Het project vormt daarom voor de bewoners een mooie kans om daar nu mee te starten.
Vervolgens vertelde Pieter Brink van SEN (Samen Energie Neutraal) over het ontstaan van het project. SEN is een denktank op het gebied van de energietransitie. Aardgasvrije Wierdedorpen is ontstaan uit een plan dat vanuit SEN en de bewoners van Krewerd is geïnitieerd. Hier is door de landelijke overheid vervolgens subsidie voor beschikbaar gesteld.
In Krewerd gaan de bewoners nu aardgas besparen via de Quick fit-methode, een methode waarvan uit onderzoek is gebleken dat dit de meest aantrekkelijke optie is om snel veel gas te besparen in huis. Bij de Quick fit-methode wordt een hybride warmtepomp geïnstalleerd om de bestaande cv-ketel te ondersteunen, worden zonnepanelen geplaatst om (extra) elektriciteit op te wekken en worden zo goed mogelijk de kieren in de woning gedicht om de warmte binnen te houden.
Jop Hessel, projectleider van Aardgasvrije Wierdedorpen, nam de aanwezigen mee in de wereld van warmtepompen en andere mogelijkheden om de woning te verduurzamen.
Hierna kwamen veel vragen uit de zaal over de verschillende onderdelen van het project. De bewoners willen graag zo snel mogelijk van start gaan, zeker gezien de huidige levertijden in de markt en de nijpende situatie omtrent aardgas.
De eerste aanmeldingen kwamen dezelfde avond nog binnen via de website aardgasvrijewierdedorpen.nl. De stichting en de projectleider zetten zich nu in om zo snel mogelijk een vervolg te geven aan deze mooie start van het project.
Als u vragen heeft, kunt u deze hier stellen of mailen naar info@aardgasvrijewierdedorpen.nl.